Kaip saugiai vartoti kiaušinius?

Dažniausiai plinta salmoneliozė
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad nuo netinkamai paruoštų kiaušinių, vištienos ir jos produktų galima užsikrėsti salmonelioze.
Tai yra viena dažniausių su maistu plintančių infekcijų mūsų šalyje.
 
Kitos dažnos – Campylobacter, e. coli bakterijos, kalicivirusų sukeltos infekcijos. Manoma, kad pastarasis virusas gali būti perduodamas vieno
žmogaus kitam, taip pat per sergančio žmogaus ruoštą maistą. 
Suvalgius mikroorganizmais užteršto maisto pagrindiniai lydintys negalavimai – karščiavimas, pykinimas, vėmimas, pilvo diegliai, galvos
skausmas, viduriavimas – pasireiškia ne iš karto. Priklausomai nuo ligos sukėlėjo, inkubacinis periodas gali būti skirtingas. 
 
Salmoneliozės atveju jis paprastai trunka 12–36 valandas. Ligos pradžia būna ūmi, sergama 4–7 dienas. Gali pasireikšti ir komplikacijos: netekus
daug skysčių sutrinka inkstų veikla, prasideda traukuliai, netenkama sąmonės ar net mirštama. Sunkesne ligos forma daugiau rizikuoja susirgti vaikai ir vyresnio amžiaus žmonės.
 
Kaip saugiai vartoti kiaušinius?
Norėdami išvengti apsinuodijimų visų pirma įsitikinkite kiaušinių šviežumu. Gerai žinomas patikimas metodas: paguldyti į šalto vandens stiklinę.
Pasenęs kiaušinis turėtų iškilti į paviršių.   
 
Žalių kiaušinių nelaikykite su kitu maistu. Prieš naudojimą būtinai nuplaukite drungnu vandeniu ir, patariama, su valgomąja soda.
Jei gaminant nutiško žalio trynio ar baltymo, reiktų kruopščiai nuvalyti paviršių, ta patį padaryti ir su lukštui įskelti naudotais įrankiais.
Po sąlyčio su kiaušiniais atidžiai nusiplaukite rankas. Virtus kiaušinius laikykite šaldytuve.
 
Salmoneliozės profilaktikai taip pat būtina vartoti tik termiškai gerai apdorotus produktus. Po sąlyčio su žalia mėsa ir paukštiena kruopščiai nuplauti pjaustymo
įrankius, lentas. Švariai nuplauti tekančiu vandeniu būtina ir šviežius vaisius bei daržoves. Tai padės sumažinti patogenų skaičių.