Tačiau tik sveiki plaukai gali būti gražūs, lankstūs, žvilgantys. O kad galėtume turėti tokius plaukus, svarbu tinkamai juos prižiūrėti. Ir ypač tai aktualu žiemą. Daugelio plaukai žiemą nuo stiprių šalčių tampa sausi ir pažeisti. Tuomet jų priežiūrai reikia skirti ypač daug dėmėsio – plauti specialiais šampūnais, skirtais sausiems plaukams. Be to, tokius silpnus plaukus reikia maitinti kaukėmis, atkuriančiomis plauko struktūrą bei skatinančiomis jų augimą.
Kaip odą veikia šaltis?
Žiemos šalčiai, vėjuoti bei permainingi orai kenkia ir alina galvos odą. Šaltyje kraujagyslės susiaurėja, kraujotaka sulėtėja, tad plaukai pakankamai neaprūpinami gyvybiškai svarbiomis medžiagomis. Ne mažiau neigiamai galvos odą veikia ir sausas patalpų oras. Galvos oda netenka riebiųjų medžiagų, todėl išsausėja, ima pleiskanoti. Gali sutrikti ir plaukų mityba, tokiu atveju plaukai ima slinkti, skilinėti, praranda blizgesį.
Neretai plaukai nustoja blizgėti ir dėl moterų pamėgto dažno plaukų dažymo bei cheminio šukavimo. Šioms procedūroms atlikti naudojami stiprūs šarmai, keičiantys plauko natūralų pH. Taip suardomos struktūros, palaikančios reikiamą keratino kiekį plaukuose, todėl plaukai išsausėja, lūžinėja, pasidaro šiurkštūs. Tad, norint sušvelninti neigiamą oro sąlygų ir cheminių priemonių žalą plaukams, svarbu tinkamai juos prižiūrėti.
Mityba – sveikų plaukų pagrindas
Plaukų būklė atspindi žmogaus sveikatos būklę, įvairias ligas, netikusią mitybą, vitaminų stoką, pervargimą. Plaukams kenkia psichinės traumos, stresai, alkoholis, rūkymas, stipri kava, nepakankamas poilsis. Tad norint turėti sveikus ir gražius plaukus reikėtų tinkamai maitintis. Kad plaukai gerai augtų, patartina valgyti grikių, avižų dribsnių, ankštinių, mielių, kiaušinių, pieno produktų ir t.t. Šie produktai turi daug mikroelementų, vitaminų, ypač B grupės. Taip pat reikėtų valgyti daug daržovių bei vaisių. Plaukai skursta, jeigu negauna pakankamai tokių mikroelementų kaip varis, cinkas, selenas.
Daug cinko yra kepenyse, riešutuose, petražolėse, juoduosiuose serbentuose, obuoliuose, morkose, špinatuose.
Vario gausu kepenyse, ankštinėse kultūrose, vyšniose, šokolade, riešutuose, svogūnuose, česnakuose, citrusiniuose vaisiuose, vynuogėse ir t.t.
Seleno gausu riešutuose, grūdinėse kultūrose, kepenyse, jūros produktuose.