Sveikas maistas padeda išsaugoti sveiką svorį

Vadovaujantis dietiniais nurodymais amerikiečiams 2015–2020 metams, sveikas valgymo planas:
• Įtraukia vaisius, daržoves, visus grūdus ir neriebius ar liesus pieno produktus
• Apima liesas mėsas, naminius paukščius, žuvį, pupas, kiaušinius ir riešutus
• Riboja sočiuosius riebalus, transriebalus, cholesterolį, druską (natrį), ir pridėtinį cukrų
• Kalorijų palaikymą pagal Jūsų organizmo tipą
Sveikas valgymo planas, kuris padeda Jums valdyti svorį, apima didelę maisto įvairovę. Jei “sveikas maitinimasis” priverčia Jus galvoti apie maistą kurio Jūs negalite valgyti, pabandykite susitelkti ties visais naujais produktais, kuriuos Jūs lengvai pamėgsite iš pirmo karto.
• Maitinkitės įvairių spalvų produktais. Lapiniai žalumynai, apelsinai ir pomidorai, net vaistinės žolelės yra prisotintos vitaminais, skaidulomis ir mineralais. Pabandykite įdėti užšaldytus pipirus, brokolius ar svogūnus į troškinius ir kiaušinienes, kad duotumėte organizmui greitą maistingų medžiagų pasisavinimą. Arba padarykite raudoną padažą naudodami konservuotus pomidorus (be pridėtinės druskos), vaistinius augalus ir kitus prieskonius.
• Švieži, užšaldyti ar konservuoti vaisiai ― negalvokite kad tai tik obuoliai ar bananai. Visi užšaldyti ar konservuoti vaisiai yra puikus pasirinkimas. Būtinai pabandykite kai kuriuos „egzotinius” vaisius. Pavyzdžiui, mango, sultingą ananasą ar kivį! Kai Jūsų mėgstamiausių šviežių vaisių nėra tam tikru metų laiku, pabandykite pasimėgauti užšaldytais, konservuotais ar džiovintais vaisiais. Vienas perspėjimas apie konservuotus vaisius yra toks, kad jie gali turėti pridėtinio cukraus. Todėl atidžiai išsirinkite vaisius kuo natūraliau užkonservuotus.
• Prisotinti kalcio patiekalai. Jūs turite automatiškai galvoti apie mažai riebalų turinčią arba neriebią pieno stiklinę. Bet kaip dėl mažai riebalų turintį ar neriebų jogurtą be pridėtinio cukraus? Jie galėtų būti pagrindiniu deserto pakaitalu tiems, kurie be saldumynų negali tverti nė dienos.
Kai kurie bendri patarimai kaloringo maisto valgymo įpročiams:
• Kaloringą maistą valgykite ne taip dažnai. Jei Jūs reguliariai valgote tokį maistą kiekvieną dieną, sumažinkite jo vartojimą iki karto per savaitę ar netgi per mėnesį. Tokiu būdu Jūs automatiškai sumažinsite savo kalorijas organizme.
• Valgykite mažais kiekiais. Jei Jūsų mėgstamas didelių kalorijų maistas yra šokolado plytelė, valgykite tik po gabaliuką per dieną, ar bent pusę plytelės.
• Pabandykite mažų kalorijų maistą. Vartokite mažai kaloringą maistą arba paruoškite jį sveikesniu būdu. Pavyzdžiui, jei Jūsų gaminamo patiekalo receptas reikalauja daug pieno, sviesto, ir riebaus sūrio, pabandykite šiuos produktus pakeisti į neriebų pieną, mažesnį kiekį sviesto, neriebų sūrį, taip pat gaminkite su šviežiais špinatais ir pomidorais. Tik nepamirškite suvalgyti saikingą kiekį patiekalo.

Naudodamiesi šiais patarimais į savo sveikos mitybos planą galite įtraukti beveik bet kokį maistą ir vis tiek numesti svorio ar jį išlaikyti proporcingą.